Voeding en pijn liggen minder ver uit elkaar dan je zou denken. Maar hoe kan wat je eet nu invloed hebben op pijn? Dit komt doordat voeding invloed heeft op de werking van het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonstelsel. Hierdoor kan een positieve of negatieve uitwerking ontstaan op pijnklachten.
Gezonde voeding krijgt de laatste jaren veel aandacht in de maatschappij. Steeds weer ontstaan er nieuwe hypes met nieuwe diëten, waarbij fenomenale resultaten worden beloofd, en verschijnen er nieuwe kookboeken. Al deze informatie kan overrompelend zijn en tot gevolg hebben dat u door de bomen het bos niet meer ziet.
De internationale associatie voor de studie rond pijn (IASP – International Association for the Study of Pain) heeft daarom een samenvatting gemaakt van de belangrijkste tips voor mensen met chronische pijn. Hieronder vindt u een overzicht van deze voedingsrichtlijnen.
1. Breng meer fruit en groenten in uw dieet. De voorkeur gaat hierbij uit naar vers. Ingevroren fruit en groenten vormen echter een prima alternatief. Deze kunnen lang worden bewaard en eenvoudig toegevoegd aan gerechten. Probeer ook te variëren door elke week een ander type fruit en groente te eten. Streef ernaar om bij de hoofdmaaltijd de helft van het bord uit groenten te laten bestaan. Probeer ook eens om van groenten een gezonde snack te maken.
2. Verhoog de inname van goede vetten (omega-3, visolie en olijfolie). Deze helpen ontsteking te verminderen en kunnen het immuunsysteem boosten. Probeer 2 tot 3 maal per week vette vis (bijv. zalm, makreel, haring) te eten. Gebruik extra vierge olijfolie om te koken of als basis voor een dressing in salades. Probeer daarnaast ‘slechte’ vetten zoveel mogelijk te vermijden, zoals in margarine, halvarine, zonnebloemolie, fast food en snacks e.d..
3. Mensen met chronische pijn hebben vaak een tekort aan vitamine D, vitamine B12 en magnesium. Probeer voldoende variatie te brengen in uw voeding om alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Zo zijn bijvoorbeeld vlees, vis en zuivel goede bronnen voor vitamine B12, en vind je vitamine D in vis en eieren. Ook blootstelling aan zonlicht is goede een bron voor vitamine D. Weet dat het alleen in zeer specifieke gevallen (bijv. zwangerschap of ondervoeding) nodig is om vitamines bij te slikken. Normaal gesproken is dit niet nodig en wordt het afgeraden of kan het zelfs schadelijk zijn!
4. Ook voldoende waterinname is essentieel (niet alleen bij chronische pijn uiteraard!). Dehydratatie kan namelijk de pijnervaring doen toenemen. Drink dus voldoende water gedurende de dag (1,5 tot 2 liter per dag). Vaak denkt men honger te hebben terwijl men eigenlijk dorst heeft, en gaat men onnodig eten. Voldoende drinken kan er dus ook voor zorgen dat u minder de nood gaat voelen om te snacken.
5. Zorg dat u voldoende vezels inneemt. Dit is van belang voor een gezond microbioom én voor een gezond gewicht. De inname van vezels kan worden verhoogd door telkens te kiezen voor de volkoren versie van brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, etc. Daarnaast zijn vezels ook terug te vinden in groenten en fruit.
6. Limiteer of vermijd de inname van fastfood en suiker. Kies voor water in plaats van frisdrank en gezonde snacks, zoals een stuk fruit, groente, of yoghurt. Kook zoveel mogelijk thuis en maak zo weinig mogelijk gebruik van gemaksvoedsel, zoals kant en klare maaltijden, afhaalmaaltijden of fast food. Zelf koken kan net zo snel en gemakkelijk zijn als eten afhalen. Kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte producten.
Hoewel deze tips voor zich spreken, is het toch niet altijd gemakkelijk om deze toe te passen. Wij willen u daarin graag verder helpen en ondersteunen.
Zijn er vragen, neem dan gerust contact met ons op!