Eglantyne is opgenomen in de medische raad van opiaten afbouw. Opiaten afbouw is een initiatief van patiënten om onnodig opiaten afbouw onder de aandacht te brengen en meer patiënten te motiveren en informeren over het belang van stoppen met opiaten.,
Ook in Nederland is er een sterke toename geweest van patiënten die langdurig opioïden gebruiken. Met name oxycodon is in grote mate voorgeschreven, ook aan patiënten met chronische pijn. Langdurig opioïde gebruik is niet geïndiceerd bij chronische pijn. Langdurige opiaatgebruik bij chronische pijnklachten leidt tot veel nare bijwerkingen maar ook vaak tot een grotere pijngevoeligheid (allodyie en hyperalgesie).
Het is zaak dus de patiënten te motiveren deze medicatie af te bouwen. In deze webinar bespreken we het klinische proces van de afbouw van de opioïden met de best-practice interventies. Farmacologische behandelingen, motiverende gespreksvoering, cognitieve gedragstherapie of contingentiemamagement zijn aanbevolen behandelingen. Een richtlijn voor afbouw van legaal verkregen opiaten bij patiënten met chronische pijnklachten is nog vol in ontwikkeling.
Op 1 juni komt Paul van Wilgen PhD en Eglantyne Drenth-Hoekstra MSc de webinar Afhankelijk van opioïden? Daar moet je snel van af als je chronische pijn hebt!
Vanaf maart 2022 kunnen patiënten van Transcare, naast Groningen, ook in Assen terecht voor een behandeling. Deze mooie, nieuwe locatie is gevestigd in het Gezondheidscentrum Noorderpark en bevindt zich in het gedeelte van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Om patiënten de zorg te bieden die passend is gaan het WZA en Transcare onderzoeken welke mogelijkheden tot samenwerking er zijn. Het adres is Molenstraat 262-b, 9402 JW Assen.
Voor onze teams in Groningen en Assen zoeken we versterking van een GZ-psycholoog of Verpleegkundig specialist GGZ. Interesse in werken met patiënten met somatische symptoom stoornissen met een brede variatie aan psychologische problematiek? Zin om te werken in een transdisciplinair team met korte lijnen? Werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten? Wellicht bijkomend nog affiniteit met onderzoek en of onderwijs? Wij zoeken iemand, wij zijn flexibel, uren en dagen in overleg mogelijk! Werken volgens de GGZ-CAO. Stuur een mail voor een vrijblijvend gesprek of voor meer informatie naar p.vanwilgen@transcare.nl
Bij Transcare werken we transdisciplinair; maar wat is dat eigenlijk? In de hulpverlening is samenwerking essentieel. Echter deze samenwerking loopt vaak niet goed door andere inzichten, verschillende opleidingen, een andere visie of andere verklaringsmodellen. Patiënten zijn hier vaak de dupe van ze krijgen het gevoel dat ze van ‘het kastje naar de muur’ worden gestuurd. In multidisciplinaire samenwerking gaat dit al beter maar juist bij Transdisciplinair werken waar hulpverleners verder kijken en een gezamenlijke visie ontwikkelen daar komt de patient centraal te staan. Vandaar dat wij, als een van de weinigen in Nederland, voor dit model kiezen.
Hieronder de vodcast met Amarins Wijma over de rol van de patiënt specifieke aanpak zoals we die in de zorg hanteren. Goed naar patiënten luisteren, uitleg geven en samen beslissen zijn allemaal elementen die belangrijk zijn in de behandeling. Luister en kijk via onderstaande link naar de vodcast van Amarins Wijma (Transcare) en Sanneke Don.
Uit onderzoek blijkt steeds meer en vaker dat leefstijl een belangrijke invloed heeft op hoe we ons voelen, hoe wel slapen, hoe moe we zijn of hoeveel pijn we ervaren. Daarom kijken we naar deze factoren bij onze patiënten. Deze week kwam er een artikel uit waar we aan mee hebben gewerkt over voeding en pijn. U kunt hier het artikel downloaden
Bij de behandeling van chronische pijn worden vaak opioïden/opiaten voorgeschreven, op de lange duur kan het zo zijn dat juist deze opiaten de pijn erger maken, het is dan van belang deze af te bouwen. Bij Transcare worden de opioïden als onderdeel van de totaalbehandeling afgebouwd. Hoe dit wordt gedaan kunt u horen in de webinar die we daarover gegeven hebben, zie hiervoor onderstaande link.
Transcare zal op uitnodiging van Scholing Randstad-Westen en het lectoraat ‘Complexe Pijn’ van Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam op woensdag 17 juni een webinar verzorgen.
Onderwerp is de problematiek binnen de zorg ten aanzien van het gebruik van opiaten bij chronische pijn. Paul van Wilgen en Eglantyne Drenth-Hoekstra zijn de experts die dit zullen verzorgen. U bent allen van harte uitgenodigd om deze interessante webinar bij te wonen. Zie voor informatie en inschrijving onderstaande link (deelname is gratis):